Kerstrecepten

Het is weer zover! De kerstboom staat op, de adventskaarsjes mogen weer aan en hopelijk mogen we binnenkort weer wat sneeuw in de tuin zien (natuurlijk niet op de weg of de stoep, want dat rijdt en loopt niet lekker ūüėČ )

wpid-C360_2013-12-08-22-14-43-889.jpg wpid-C360_2013-12-08-12-54-34-456.jpg wpid-C360_2013-12-08-12-55-03-936.jpg

Ik heb een hele collectie met winkel-kerstboeken, de Allerhande, Boodschappen en Jumbo. Heerlijk vind ik het om die elk jaar weer uit de doos te halen en alle recepten nog eens door te nemen!

Ondanks de vele recepten die ik heb verzameld blijf ik lekker bij nostalgisch, oldies en downright jaren ’70 recepten! Met soms een uithaal naar nu of in een hedendaags jasje, maar een garnalencocktail staat toch echt elke kerst op tafel!

We hebben onze kerst altijd volgepland, maar geen geren, daar zijn we een jaar of 10 geleden vanaf gestapt. Want oma is er niet blij mee als je maar een half uurtje op haar bank zit om weer door te sprinten naar de schoonfamilie.

En nu de recepten, ik heb er een heleboel verzameld, geprobeerd en afgeschreven.

Mijn selectie voor deze kerst is vanalles wat, makkelijk, goedkoop, duurder en arbeids intensiever. Voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten, kleine gerechten, snacks… Ik probeer alles voor 4 personen te rekenen, maar het kan afwijken.

Ik begin natuurlijk met de garnalencocktail ūüėČ

~~~

Garnalencocktail

200 gram (Hollandse) garnalen

100 ml mayonaise (of halvanaise)

25 ml ketchup

2 EL whiskey (of sherry)

Cayennepeper

Zout en peper

4 partjes citroen

4 opscheplepels fijngesneden ijsbergsla

4 kommetjes

Roer de mayonaise met ketchup en wiskey doorelkaar breng op smaak met zout en peper en een snufje cayennepeper.

Schep de ijsbergsla in de kommetjes en verdeel de garnalen eroverheen. Schep een lepel saus over de garnalen en leg er een partje citroen naast. Je kan er naar wens nog een beetje cayennepeper overheen strooien.

~~~

Kreeftenstaart

4 halve kreeftenstaarten (vraag je visboer of ga naar een groothandel)

4 EL olie

2 EL roomboter

2 teentjes zeer fijngehakte knoflook

Sap van een halve citroen

2 EL gehakte peterselie

Brood en kruidboter of een oliedipje

Verhit de olie in een pan (kijk of alle staarten erin passen)

Bak de staarten (voorzichtig) aan elke kant voor 1 1/2 tot 2 minuten.

Op het laatste moment voeg je de roomboter toe, zodra deze is uitgebruist voeg je de knoflook en peterselie toe. Draai de staarten een aantal keren om en besprenkel ze met het citroensap.

Serveer ze met een paar sneetjes vers brood en de kruidenboter of oliedip

~~~

Carpaccio van rosbief

80 gram fijngesneden rosbief

4 handjes rucola sla

2 EL geroosterde pijnboompitten

50 ml cr√®me fra√ģche

1 TL mierikswortel (geraspt uit potje)

Zout en peper

Eventueel een paar eetlepels water

Roer de mierikswortel door de cr√®me fra√ģche en breng op smaak met zout en peper. Vind je de cr√®me fra√ģche te dik, dan kan je hem aanlengen met een paar lepels water.

Verdeel de plakjes rosbief over 4 borden, probeer er een mooi rondje van te maken. Hierover heen¬†leg je een klein bolletje rucola en verdeel je de pijnboompitten en de cr√®me fra√ģche.

~~~

Gorgonzola salade

50 gram gorgonzola in stukjes gesneden

150 gram gemengde sla (lollo rosso e.d.)

2 EL geroosterde pijnboompitten

50 gram uitgebakken spekjes (liefst warm)

Garnituur; schijfjes meloen, sinaasappel, komkommer en tomaatjes

Goede olijfolie (ong. 4 EL)

Goede balsamico azijn (ong. 1 EL)

Zout en peper

Verdeel de gorgonzola  samen met de pijnboompitten en spekjes, over de gemengde salade. Versier de salade met het garnituur.

Meng de olijfolie en balsamicoazijn en sprenkel dit over de salade, breng op smaak met zout en peper.

~~~

Champignonroomsaus

500 gram in plakjes gesneden champignons

250 ml kookroom

2 teentjes fijngehakte knoflook

3 EL gehakte peterselie

2 EL gehakte bieslook

Boter of olie om in te bakken

Zout en peper

Bak de champignons bruin in de boter of olie, voeg er op het laatste moment de knoflook, peterselie en bieslook bij. Bak dit nog even door, maar let op dat de knoflook niet verbrand.

Schenk de kookroom erbij en meng alles goed doorelkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Lekker bij een biefstuk, stuk rosbief of over de pasta.

~~~

Kaassterren

4 plakjes bladerdeeg

50 gram geraspte kaas

Uitsteekvorm ster

Verwarm de oven op 200 C voor.

Steek de sterren uit de plakjes bladerdeeg en leg ze op een bakplaat, bestrooi ze met de kaas en bak ze 12-15 minuten totdat ze goudbruin en krokant zijn.

Lekker voor in of bij de soep of salade.

~~~

Deel 2 van deze post komt er aan het einde van deze week aan!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s