Kerstrecepten deel II

Verder met deel 2 van de kerstrecepten!

 In dit deel komen bijgerechten, drankjes en zoete gerechten aan bod!

 Spruitjes

500 gram spruitjes

100 gram uitgebakken spekjes

50 gram cashewnootjes

Zout naar smaak

Maak de spruitjes schoon en verwijder de vieze blaadjes. Kook de spruitjes in 8-10 minuten beetgaar en giet af, meng dit samen met de spekjes en cashewnootjes en serveer.

~~~

Rode kool met appeltjes

1 rode kool, in dunne reepjes gesneden

2 elstar appeltjes, in kleine stukjes gesneden

2 EL suiker

3 EL appelazijn/ citroensap

4 EL water

2 kruidnagel

1 laurierblad

Zout en peper naar smaak

Doe alle ingrediënten in een pan en laat dit een half uur (als je van hele zachte rode kool houdt, 45-60 min.)  op middelmatig vuur stoven, roer regelmatig om.

Probeer de kruidnagels en laurierblad eruit te vissen.

Serveer dit met zelfgemaakte appelcompote.

 ~~~

Haricoverts met spek

400 gram haricoverts

8 plakken spek (katenspek is erg lekker)

Zout en peper naar smaak

8 kleine prikkers

Kook de haricoverts in 5 minuten beetgaar, laat ze afkoelen totdat je ze veilig kan aanpakken.

Rol in elke plak spek een bosje haricoverts en prik ze vast.

Bak ze in een droge pan op een laag vuurtje mooi bruin en krokant.

Haal voor het serveren de prikkers eruit.

~~~

Kindercocktail

1 ltr 7-up of Sprite

1 granaatappel

1 EL grenadine (in elk glas)

Suiker (eventueel gekleurde suiker)

Water

Dip de randen van de glazen in een schoteltje water, dip ze vervolgens in de suiker en laat dit drogen (buiten de koelkast!!)

Giet in elk glas een lepel grenadine en schep er een lepeltje granaatappel pitjes in.

Hang een lepel in het glas en giet hier voorzichtig de 7-up op, zorg ervoor dat het niet te erg gaat schuimen!

Serveer de kindercocktail met een leuk rietje en parasolletje!

~~~

Tiramisu 

 250 gram mascarpone

10 cc marsala wijn

3 eieren gesplitst

100 gram suiker

1 kop sterke koffie

 Ong. 10 lange vingers (ligt aan de grootte van je schaal)

2/3 EL cacao poeder

Klop de eiwitten op met 50 gram suiker tot stijve pieken.

In een aparte kom meng je de eidooiers, de mascarpone, 50 gram suiker en een klein scheutje marsala wijn. Schep hier voorzichtig een lepel eiwit doorheen, ga door totdat het eiwit helemaal erdoor heen is gemengd. Doe dit wel voorzichtig zodat je de lucht er niet uitslaat!

De rest van de marsala wijn meng je met de koffie. Dompel de lange vingers enkele seconden om en om in het koffiemengsel. Verdeel ze over de schaal. Hierover heen gaat het mascarpone mengsel en bestrooi je het geheel met de cacao poeder.

Laat de tiramisu minstens 3 uur in de koelkast opstijven!

IJvariant op tiramisu

Bereid de tiramisu op dezelfde wijze, tot aan het vullen van de schaal.

Neem een schaal die in de diepvries kan. Smeer deze in met een dun laagje neutrale olie en bekleed hem met vershoudfolie. Vul de schaal met het mascarpone mengsel en pas op het laatste leg je de lange vingers erop.

Laat dit minstens 12 uur vriezen. Door de olie kan je het ijs aan de folie eruit trekken.

Stort het ijs op een bord en bestrooi met cacao poeder.

~~~

Kerstkoekjes

400 gram bloem

1 EL bakpoeder

150 gr boter

150 gr basterdsuiker (ik heb donkere gebruikt)

2 EL kaneelpoeder

2 eieren

Decoratie materiaal, zoals zilverparels, amandelschaafsel of gekleurde icing

Extra bloem om te bestuiven

Eventueel een geklopt ei om te bestijken

Kneed de ingrediënten door tot een bal en laat dit 20-30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven op 180 graden.

Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een halve centimeter dik en steek er leuke vormpjes uit. Je kan het nu bestrijken met ei en versieren met de harde versieringen.

Bak de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat in 25-30 minuten goudbruin.

Na het afkoelen kan je ze versieren met de gekleurde icing.

~~~

Kijk in mijn vorige posten voor snackrecepten!

Ik wil jullie allemaal hele fijne feestdagen en een spetterend nieuwjaar wensen!

Eet smakelijk en geniet!

Chantal

FreeGreatPicture.com-20309-christmas-food

2 thoughts on “Kerstrecepten deel II

Leave a reply to chanzz83 Cancel reply