Happy new year!!!

 

“You must be imaginative, strong-hearted. You must try things that may not work, and you must not let anyone define your limits because of where you come from. Your only limit is your soul. What I say is true – anyone can cook… but only the fearless can be great.”

Ratatouille, 2007

Nieuw jaar, nieuwe kansen.

Goede voornemens, minder snoepen, meer bewegen… Ik doe er niet meer aan ūüėČ Ik ga genieten, met mate!

“If you are what you eat, then I only want to eat the good stuff.” ‚Äď Remy

Vlak voor oud en nieuw werd ik nog eens op film Ratatouille geattendeerd, natuurlijk had deze foodie-moeder hem al een aantal (lees, 20+) keer gezien!

Nu heb ik geen inspiratie opgedaan omtrent ratatouille, van sommige recepten moet je afblijven! Maar met het koude weer wat eraan komt dacht ik wel aan soepen en stoofschotels! Ik heb er 2 hieronder geschreven.

northern_lights_lapland_finland_wallpaper-t2

~~~

Erwtensoep

500 gr eisbein

500 gr ribbetjes

200 gr gerookt spek

2 prei

1/2 knolselderij

2 dikke winterpenen

2 uien

2 zakjes spliterwten (√° 500 gr)

4 grote aardappelen

1 laurierblad

3 kruidnagels

1 stukje foelie

2 EL zout

5 peperkorrels

4 takjes selderie

In een grote soeppan (5 ltr) doe je de eisbein, de ribbetjes en het spek, snijd 1 prei, 1 peen, 1 ui in grove stukken en doe ze bij het vlees. Vul met water en voeg er het laurierblad, kruidnagels, foelie, zout, peperkorrels en selderie aan toe.

Laat dit op een zacht vuurtje voor minimaal 2 uur trekken. Schep regelmatig het schuim wat er op de bouillion drijft, af met een schuimspaan.

Haal het vlees uit de bouillion en zeef de bouillion in een andere pan.

Snijd het vlees in kleine stukjes en leg apart.

Schil en snijd de rest van de groenten in kleine stukjes en voeg ze samen met de spliterwten toe aan de bouillion. Breng dit weer aan een zachte kook tot het een gehele massa is geworden (je mag natuurlijk stukjes wortel en aardappel zien!) Voeg het vlees toe en laat dit goed doorwarmen.

Proef of de soep goed op smaak is, indien niet het geval voeg je extra zout en peper toe.

Lekker met pannenkoeken of zwart brood met katenspek!

~~~

Stoofvlees met bier

1 kilo sucadelappen

2 EL bloem

Zout en peper

2 EL bakboter

1 grote ui, in grove stukken

1 winterpeen, in plakjes

3 EL donkere basterdsuiker

1 blik (33 cl) donker bier

Eventueel een half glas water of bouillion

Snijd de sucadelappen in repen en wentel ze door de bloem en bestrooi met zout en peper.

Verhit de boter in een pan met dikke boter en bak het vlees bruin aan, bak de ui mee. Blus af met het bier en strooi de basterdsuiker eroverheen.

Laat dit 1,5 uur stoven op een laag vuur met de deksel op de pan, roer regelmatig en kijk of er genoeg vocht in de pan zit.

Voeg de wortel eraan toe en laat dit nog een half uur zonder deksel doorsudderen, tot er een dikke saus is ontstaan.

Lekker met rode kool en aardappelpuree.

~~~

naamloos

Deze pannen staan nog op mijn verlanglijstje! Ze zijn zeer geschikt om de recepten hierboven in te bereiden.

Eet smakelijk, Chantal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s