Griekse recepten

Een pitabroodje met gyros, tzatziki en witte koolsalade… Of spanakopita, calamaris…

Griekse gerechten, ik ben er dol op!

Afgelopen week heb ik zelf pita’s gemaakt, de échte Griekse!

Pita

325 gr bloem (houd 50 gr apart voor het kneden)

2 TL gist

2 TL zout

1 EL goede olijfolie (plus extra)

250 ml heet water

~

Los de gist op in het water en laat dit ongeveer 5 minuten staan.

In een grote kom doe je de bloem, het zout en meng dit. Roer hier voorzichtig het gistmengsel doorheen en doe er de olijfolie bij. Kneed rustig tot een bal.

C360_2014-06-29-16-05-03-217

Kneed het goed door voor 5-7 minuten en leg de bal terug in de kom, bestrooi met wat olijfolie en dek deze af. Laat het deeg 1 uur rijzen.

Snijd het deeg na 1 uur in 6 even grote delen en rol deze met een deegroller tot platte ronde broden.

C360_2014-06-29-16-56-37-614

(Deze is niet zo rond, maar je krijgt zo een idee 😉 )

Verhit een koekenpan tot deze goed heet is.

Smeer de pita in met een beetje olie en leg hem voorzichtig in de droge pan.

Bak de pita in 1-1,5 minuut per kant.

C360_2014-06-29-16-56-54-641 C360_2014-06-29-16-57-33-101

C360_2014-06-29-17-18-01-781

Laat ze iets afkoelen en vul ze met gyros, witte koolsalade en tzatziki.

~~~

Tzatziki

500 gr dikke Griekse yoghurt

2 komkommers, zaadlijsten verwijderd en geraspt

1 EL fijn zout

2 teentjes knoflook, fijngeraspt (dit kan je zelf inschatten)

3 EL peterselie en munt, fijngehakt

zout en peper

~

Doe de geraspte komkommer in een zeef en strooi het zout eroverheen, zet in een kom of gootsteen en laat minimaal 1 uur uitlekken. Spoel het zout van de komkommer en knijp alles goed uit.

In een aparte kom doe je de yoghurt met knoflook en roer je dit los. Meng de komkommer er doorheen en de kruiden.

Breng op smaak met zout en peper. Laat dit een paar uur in de koelkast staan, zo trekken de smaken goed in.

C360_2014-06-29-17-28-13-956

~~~

Spanakopita mijn stijl

500 gr verse spinazie, schoongemaakt en kleingesneden

1 ui, kleingesneden

5 bosuitjes, kleingesneden

1 teentje knoflook, kleingesneden

1 ei

50 gram ricotta of cottage cheese

100 gr verkruimelde feta

4 vellen bladerdeeg

Olijfolie

~

Verwarm de oven voor op 180 C.

Fruit de uien en knoflook aan in 2 EL olijfolie, voeg hier de spinazie aan toe.

Laat de spinazie uitlekken en afkoelen in een vergiet en duw het vocht eruit.

In een kom het ei met de kazen mengen. Hier de afgekoelde spinazie aan toevoegen.

Op een ingevet of met bakpapier bekleedde bakplaat leg je de bladerdeegplakjes en prik deze in, maar laat een rand van 1 cm vrij. Verdeel het spinazie-kaas mengsel over de plakjes en bak deze in het midden van de oven in 20-30 minuten goudbruin met mooie dikke randen.

C360_2014-06-29-17-24-25-112

~

Eet smakelijk!

Chantal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s