Spiesjes, spiesjes, BBQspiesjes!

Spiesjes voor op de barbecue, makkelijk te maken, makkelijk op te eten en ze zien er feestelijk uit.

Je kan ze zo groot maken als je zelf wilt. Bijvoorbeeld voor een feestje kan je de stokjes door de helft knippen zodat je een fingerfood idee krijgt. Gebruik je de spiesjes als een volwaardige maaltijd dan kan je ook metalen barbecue spiesen gebruiken.

Ik vind het moeilijk om gewichten in te schatten, zoals met zalm; je hebt dikke zalm en dunne zalm. Dus ik houd het op stukjes, stokjes en hoeveelheden, geen gewichten. Ik ga nu uit van 6 kleine stokjes per recept.

Als je houten stokjes gebruikt, leg ze dan een half uur in water tegen verbranden.

~~~

Zalm met citroen

12 blokjes zalm van ong. 2,5 cm bij 5 cm

6 dunne plakjes citroen

4 El olijfolie

1 teentje knoflook, geperst/ fijngehakt

zout en peper

~

Marineer de zalm in de olijfolie met knoflook, ongeveer een uurtje.

Prik 2 stukjes zalm met een plakje citroen (dubbelgevouwen) ertussen aan de stokjes en bestrooi met zout en peper.

Grill ze ongeveer 5-7 minuten op een hete barbecue. De grilltijd kan verschillen afhankelijk van de dikte.

~~~

Gemarineerde biefstokjes (pittig)

12 blokjes rosbief van 2,5 cm bij 5 cm

2 EL olie

1 EL citroensap

1 EL Sriracha hotsauce

2 EL ketjap of sojasaus

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 TL chilivlokken

1 TL geraspte gember

~

Meng alle ingrediënten samen en marineer de bief minimaal 3-4 uur.

Prik 2 blokjes bief aan een stokje en grill ze op de hete barbecue.

Hetzelfde als de zalm geldt bij de bief ook, let op de dikte van het vlees. bij een dikte van 2 cm grill je de spiesjes ongeveer 2-3 minuten aan elke kant voor medium. Laat ze erna wel nog even rusten.

~~~

Tequila garnalenspiesjes

6 grote garnalen schoongemaakt met staart

50 ml Tequila

3 EL olie

3 EL limoensap

1 fijngehakt sjalotje

1 teentje knoflook, fijngehakt

zout en peper

~

Meng alle ingrediënten samen en marineer de garnalen max. 15-30 min in de marinade.

Prik de garnalen in de lengte (dus van kop naar staart)

en grill in 3-4 minuten mooi roze op een hete grill.

~~~

Heftige knoflook garnalen

6  grote garnalen schoongemaakt met staart

5 teentjes knoflook, fijngehakt

1 TL grof zeezout

4 EL olijfolie

1 EL fijngehakte rozemarijn

~

Prak de knoflook met zout en meng er de olie en rozemarijn erbij.

Marineer de garnalen 1 uur en prik ze dan in de lengte aan de stokjes.

grill ze in 3-4 minuten op een hete grill gaar.

~~~

Gegrilde maïskolfjes

3 maïskolven, gehalveerd

6 EL zachte boter

1 TL chilivlokken

1 TL grof zeezout

1 flinke snuf peper

(1 EL suiker & 1 TL zout)

~

Kook de maïskolven in 20 min beetgaar. (in een ruime ketel met 1 EL suiker en 1 TL zout)

Meng de boter met de rest van de ingrediënten.

Prik de kolven aan stevige stokjes en grill ze totdat ze rondom mooi bruin zijn, smeer er per kolf 1 EL chiliboter op en serveer!

~~~

Groentespies

6 stukken paprika

6 stukken courgette

6 champignons

6 stukken aubergine

6 stukken ui

 3 EL olijfolie

2 EL appelazijn

1 TL mosterd

2 EL gehakte kruiden (wat je lekker vindt) bijv peterselie, bieslook oid

zout en peper

~

Meng alles bij elkaar en marineer voor 3 uur.

Prik van elke soort 1 stukje groente aan een stokje. Zorg dat de stukken even groot zijn.

Neem als richtlijn 20-30 minuten voordat de groentes klaar zijn. Ze moeten nog een bite hebben en een mooi bruin kleurtje, dit krijg je het beste op een medium warme grill.

Ik wens jullie een lekker BBQ seizoen 🙂

Eet smakelijk!

Groetjes Chantal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s